Bárány (Rendesi) család

Ebben a FÓRUM-ban lehetőséget nyújtunk arra, hogy Ön egy keresett-kutatott család családnevét - mint új TÉMÁ-t - felhelyezze az oldalunkra. A FÓRUM alá felhelyezett TÉMÁ-k - NEW TOPIC (azaz családnevek) rendeltetése az, hogy a szintén e családot kutató érintett személyek egymást informálhassák, segíthessék kutatásaikban. Eredményes kutatást kívánok!

********************************************IN ENGLISH:

This is the FORUM where you can enter your family-history tasks, your questions, and the results concerning a given family. Always enter the family name as a new theme, clicking NEW TOPIC ikon. Every family name needs a new NEW TOPIC entry.

Moderátor: Moderátorok

Bárány (Rendesi) család

HozzászólásSzerző: sas » 2007 feb. 13, 12:11 am kedd

Keresem azt a Kedves Kutatót, aki a rendesi Bárány családról a közölt leírást, és a leszármazási táblát ki tudná egésziteni, illetve a kb. 1725-ben Somogy megyében született Vásonyi-alias Kovács József (apja Márton, anyja rendesi Bárány Éva) életútjáról tudna adatokkal szolgálni.

Érintett családok: rendesi Bárány, Kádár, Litsek, Mezericzky, Mezriczky, Pupos, Vásonyi-alias-Kovács, Nagyalázsonyi Barcza, Stefaits, Grubanovics, Sáry, Berzsenyi, Bekk, stb

Birtokok: Visz, Balaton Boglár, Rendes, Sörnye, Vid

Bárány (Rendesi) család

(Forrás: SOMOGY VÁRMEGYE NEMES CSALÁDAI. Írta Baranyai Béla orsz. levéltári fogalmazó, Somogy vármegye volt főlevéltárosa (In: CSÁNKI DEZSŐ DR. : MAGYARORSZÁG VÁRMEGYÉI ÉS VÁROSAI (MAGYARORSZÁG MONOGRAFIÁJA) Somogy vármegye)


Kép

Zala vármegyéből, Kővágóőrsről származó család, a hol 1728-ban igazolják nemességüket néh. Benedek fiai: Ferencz, István és Imre, továbbá György és Tamás, az 1594. évi augusztus 30-án Rudolftól Bárány Imre részére adott és Zala vármegyében 1604 deczember 29-én kihirdetett armálissal. Egy lehetett a fenti Györgygyel az a György, ki vármegyénkben 1724-ben mint lellei lakos ugyanez armális alapján igazoltatott. Az itteni ág 1735-ben nyert megerősítő adományt Viszre és Boglárra, de előnevét ezután is csak Rendesről írta. Eleintén csak a zalai Balatonmellék családjaival házasodott, a XVIII. század harmadik harmadában már átmegy Sörnyére, Vidre stb. Esküdteket, alszolgabírákat állandóan adott a vármegyének. Az 1843. évi katasztrumba felvett nevezetesebb tagjai: Pál fiának, Jánosnak, Mezriczky Zsuzsától született fia, Imre, sörnyei birtokos (45 éves) és Stefaits Lidiától való gyermekei: Károly (szül. 1825) és Imre (szül. 1831). Márton fia Lászlónak fiától, Páltól és Nagy Juliától származott Pál táblabíró (45 éves), kinek Litsek Antóniától fia, Dénes-Vincze (szül. 1841). József fiának, Gáspárnak és Grubanovics Erzsének fia Alajos (35 éves) és ennek Sáry Máriától való fiai: Pál (szül. 1839) és Albert (szül. 1841), boglári birtokosok. Kis-Gombán volt birtokos Pál fia Józsefnek Nagyalázsonyi Barcza Annától való fia, Boldizsár, a „Bánk bán” bírálója (50 éves), első feleségétől, Berzsenyi Antóniától született Gusztáv (1822) és második nejétől, Bekk Teréztől való fia, Gyula (szül. 1842).

A család czímere – a nemeslevél szövege nem lévén meg – pecsét után: kék pajzsban jobbra fordult ágaskodó egyfarkú oroszlán, jobbjában görbe kardot tart. Sisakdísz: a pajzsbeli oroszlán. Takarók: kék-arany, vörös-ezüst.

Kutató: Vásony Sándor
E-mail: sas@banktech.hu
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sas 2007 feb. 13, 9:32 am kedd-kor.
sas
Site Admin
 
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2007 jan. 10, 10:19 pm szer.

Vissza: CSALÁDNÉV FÓRUM -FAMILY NAME FORUM

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron